Няма да има фалити на фирми, защото парите за капиталови

...
 Няма да има фалити на фирми, защото парите за капиталови
Коментари Харесай

Най-големият риск за бизнеса. Идва след февруари

 

Няма да има банкрути на компании, тъй като парите за финансови разноски от бюджета не бяха изхарчени и се трансферират за идната година. Поддържа се някакво равнище на вложенията, въпреки и със средства на данъкоплатците, счита Станчев пред Блумбърг България.
-->
Според него спадът на производството евентуално ще настъпи второто тримесечие на тази година, само че България е една от добре представящите се страни за предходната година. 

С отлагането и прехвърлянето за идната година на финансовите разноски по бюджета се залага риск не са в способността на държавното управление да извърши стратегиите, заложени в бюджета за 2022 година. Според него изменящата се обстановка след февруари - с променените цени, може да се чака, че всеки ще желае преподписване на контракти и промяна на съществени параметри и цени.

Това е един от най-големите опасности пред стопанската система.

Има и други и те са основно в енергетиката.

" Голям риск е " Марица Изток II " и осъществяването на уговорките по Зелената договорка ".

Преразглеждането на параметрите в Плана за възобновяване и резистентност е неизбежно и ще се случи, безапелационен бе Станчев. Той добави, че " има и прецеденти и то важни - Германия и Холандия, а те са най-големите поддръжници на Зелената договорка ".

В енергетиката има и други проблеми, които към този момент имат единствено частични решения, само че се нуждаят от дълготрайна развръзка.

" Доставките на нуклеарно гориво за 6-ти блок на АЕЦ са към този момент контрактувани, само че остава да се подпише договор с " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " за по-дълъг интервал. Това е доста значимо, тъй като в случай че войната продължава, Русия и " Росатом " евентуално за доста дълго време ще остане рискова компания. Трябва да се мисли, тъй като става дума за между 36 и 40% от енергетиката ни ".

Има проблеми и с резервиращите мощности на АЕЦ " Козлодуй ", поради неналичието на работен потенциал на ПАВЕЦ „ Чаира “, като повредата там " чисто микроикономически не е тривиален проблем - става дума за разход от към 2 милиарда лева за възобновяване ", съобщи събеседникът.

Според него единствената опция са бързо и добре работещите въглищни централи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР